Meteen naar de inhoud
Je bent hier: Home » Kennisdeling

Kennisdeling

We vinden het erg belangrijk dat apps toegankelijker worden. Daarom zijn we een groot voorstander van kennisdeling. We zijn betrokken bij verschillende initiatieven om zoveel mogelijk impact te maken. We zijn begonnen in Nederland, maar steeds actiever in Europa en de rest van de wereld.

Appt kennisbank

Kennis over (digitale) toegankelijkheid moet openbaar beschikbaar moet zijn voor iedereen. Daarom hebben we Stichting Appt opgericht. Appt is “Hét platform voor app toegankelijkheid”. Het platform heeft een kennisbank met meer dan 150 artikelen over o.a. beperkingen, hulpmiddelen, richtlijnen en wetgeving. Alle kennis is ook beschikbaar in de gratis Appt app, die door ons ontwikkeld is.

Handboek toegankelijkheid

Toegankelijkheid wordt vaak als abracadabra gezien: onbegrijpelijk en onduidelijk. Het doel van Abra is om toegankelijkheid voor iedereen begrijpelijk en duidelijk te maken. Vanuit Stichting Appt hebben we daarom het gratis handboek toegankelijkheid geschreven. Het idee is dat je in een uur een goed beeld hebt van toegankelijkheid. Met dit handboek ondersteunen wij organisaties met het toegankelijker maken van hun apps.

Codevoorbeelden

Uit onze audits en toegankelijkheidsonderzoeken blijkt dat ontwikkelaars vaak dezelfde fouten maken. De meeste fouten zijn simpel te verhelpen als je over de juiste kennis beschikt. Daarom hebben we meer dan 250 codevoorbeelden beschikbaar gesteld via Stichting Appt. We hebben codevoorbeelden uitgewerkt voor Android, iOS, Flutter, React Native en Xamarin.

Onderzoeksmethode voor app toegankelijkheid

Voor het onderzoeken van app toegankelijkheid wordt meestal de Europese standaard EN 301 549 gehanteerd. Apps vallen onder het hoofdstuk “Software” van deze standaard. Voor het evalueren van een app of website wordt WCAG-EM onderzoeksmethode aangeraden. Maar de stappen uit deze onderzoeksmethode kun je niet letterlijk toepassen op apps. Vanuit Stichting Appt hebben we de Appt-EM onderzoeksmethode gepubliceerd. Met Appt-EM kan iedereen een duidelijk stappenplan volgen om de toegankelijkheid van een app te onderzoeken.

Maatschappelijk initiatieven

We dragen graag bij aan projecten die het proces naar een digitaal toegankelijke maatschappij versnellen. Heb jij een (maatschappelijk) initiatief waar we aan kunnen bijdragen? Laat het ons weten!

Het handboek toegankelijkheid is opengeklapt met informatie over een aantal succescriteria