Meteen naar de inhoud
Je bent hier: Home » Toegankelijkheid » Hoofdstuk 18 – Aan de slag

Hoofdstuk 18 – Aan de slag

Introductie

Dank voor je interesse in de Abra kick-off training over toegankelijke apps. Mijn naam is Paul van Workum. Ik werk in het vakgebied van digitale toegankelijkheid.

Aan de slag

Laten we aan de slag gaan. Wat worden jou eerste stappen? We bespreken het testen en fixen van je app.

Testen

Laten we beginnen met testen.

Start met testen via de schermlezer. Je kunt de gebaren in de ScreenReader app leren. Dus check of alles een label heeft en of alles werkt met de schermlezer.

Als tweede controleer je het contrast van inhoud en tekst met een contrastchecker zoals WebAIM. Contrast van normale tekst zou een ratio van 4,5:1 moeten hebben. Voor elementen, en dikgedrukte/grote tekst, moeten een contrast van 3:1 hebben.

Als derde, stel een grotere lettergrootte in en test of alle functionaliteiten en letters nog steeds zichtbaar zijn.

En tot slot, raden we aan om met gebruikers te gaan testen die afhankelijk zijn van verschillende ondersteunende technologiën. Dit gaat veel inzichten en motivatie opleveren. De resultaten van deze test geven alvast een goede indicatie van de status van de toegankelijkheid.

Het maakt niet uit of je onderdeel bent van de inkoop en de leverancier controleert. Of als je werkt als ontwikkelaar en je eigen werk test. Het is belangrijk om het zelf te ondervinden.

Fixen

Als tweede onderdeel ga je problemen oplossen. De eerste verbeteringen zijn helemaal niet ingewikkeld.

Je kan starten met het toevoegen van labels en waarden en zorgen dat de toetsenbordinterface werkt. Dit voorkomt al een heleboel fouten.

Daarna kun je je richten op dingen die grote groepen gebruikers raakt. Zoals contrast, grotere letters in combinatie met landschapsmodus en omgang met foutmeldingen en statusmeldingen.

Met deze verbeteringen heb je al tweederde van de fouten opgelost!

Samenvatting

We hebben het gehad over beperkingen, toegankelijkheidsfuncties, toegankelijkheidswetgeving en de toegankelijkheidsrichtlijnen. Deze informatie kan je gebruiken om je app te testen en direct verbeteringen aan te brengen.

Dit was de ‘Kick-off training toegankelijkheid’ van Abra.

Hulp nodig?

Meer informatie over toegankelijkheid, en het testen of verbeteren van je app vind je op abra.nl. Voor meer trainingen ga je naar de Abra Academy.