Introductie
Dank voor je interesse in de Abra kick-off training over toegankelijke apps. Mijn naam is Paul van Workum. Ik werk in het vakgebied van digitale toegankelijkheid.
Principe 1: Waarneembaar
Informatie moet waarneembaar zijn voor iedereen op de manier van hun voorkeur. Bijvoorbeeld, iemand die blind is, kan de interface niet waarnemen. Door de interface leesbaar te maken, wordt de informatie toch waarneembaar.
Richtlijn 1.1: Tekstalternatieven
Gebruik alt-teksten voor afbeeldingen zodat schermlezers kunnen lezen wat er in beeld te zien is.
Richtlijn 1.2: Op tijd gebaseerde media
Voorzie in een transcript, ondertiteling of audiodescriptie zodat iedereen media kan waarnemen. Media omvat zowel audio als video of allebei.
Richtlijn 1.3: Aanpasbaar
Markeer ‘koppen’ als ‘kop’, zodat een schermlezer ook kan lezen dat het een kop is.
Zorg ervoor dat naast ‘portret’ ook een landschapmodus beschikbaar is.
Wij adviseren om tekstvergroting tegelijkertijd met landschapsmodus te implementeren. Met beiden heb je waarschijnlijk een scrollfunctie nodig en elk element moet daarbij mee kunnen schalen.
Richtlijn 1.4: Onderscheidbaar
Zorg ervoor dat kleur niet de enige manier is om informatie te duiden; als bijvoorbeeld de status of een tabblad alleen te onderscheiden is in kleur, zal dit voor 1 op 10 mannen niet te onderscheiden zijn. Verwijs ook niet naar ‘de rode knop’ en maak niet een legenda met kleuren als enige aanwijzing.
Zorg ervoor dat teksten kunnen worden vergroot. 20% van de gebruikers heeft een voorkeur voor grote letters. Enkele gebruikers zijn hier volledig van afhankelijk.
Zorg ervoor dat audio dat langer dan 3 seconden duurt gepauzeerd of gestopt kan worden. Dit is erg belangrijk voor gebruikers die afhankelijk zijn van hun schermlezer.
Gebruik voldoende contrast voor elementen en teksten. Voor sommige mensen met een visuele beperking is contrast essentieel om informatie waar te nemen.