Introductie
Dank voor je interesse in de Abra kick-off training over toegankelijke apps. Mijn naam is Paul van Workum. Ik werk in het vakgebied van digitale toegankelijkheid.
Principe 2: Bedienbaar
Iedereen moet de interface en navigatieonderdelen kunnen bedienen.
Richtlijn 2.1: Toetsenbordtoegankelijk
De app moet bedienbaar zijn via een toetsenbord of de schermlezer. Test de apps met beide hulpmiddelen, want de schermlezer gaat naar alle elementen, en het toetsenbord alleen naar de interactieve elementen. Als zowel bediening met het toetsenbord als de schermlezer werkt dan zal schakelbediening en stembediening ook werken.
Het niet kunnen navigeren met de toetsenbord interface betreft 31% van de problemen die worden gemeld in onze meldpunt-app ‘Ontoegankelijk’.
Richtlijn 2.2: Genoeg tijd
Gebruikers moeten de tijd krijgen die ze nodig hebben om taken af te ronden. Bijvoorbeeld, gebruikers die afhankelijk zijn van schakelbediening hebben extra tijd nodig. Het zou mogelijk moeten zijn om tijdslimieten te verlengen en afleidende content weg te kunnen klikken.
Richtlijn 2.3: Toevallen en fysieke reacties
Laat nooit meer dan drie flitsen per seconde zien in een app. Dit kan epileptische aanvallen tot gevolg hebben.
Zorg ervoor dat ondersteunde technologie een logische volgorde kiest om te navigeren. De normale focusvolgorde is: van links naar rechts en van boven naar beneden, behalve als het invloed heeft op de betekenis van de inhoud. Stel dat je een artikel hebt met twee kolommen, dan is het toegestaan om als eerste alle informatie te delen van kolom één, over artikel één, alvorens naar de volgende kolom te gaan.
Richtlijn 2.5: Input modaliteiten
Niet alle mensen zijn in staat in te zoomen door hun vingers te knijpen. Maak aanwijzergebaren mogelijk op aan alternatieve manier, bijvoorbeeld met een knop. Dat kan nodig zijn als men met een toetsenbord of schermlezer navigeert of als er sprake is van een motorische beperking.