Meteen naar de inhoud
Je bent hier: Home » Toegankelijkheid » Hoofdstuk 16 – Principe 3: Begrijpelijk

Hoofdstuk 16 – Principe 3: Begrijpelijk

Introductie

Dank voor je interesse in de Abra kick-off training over toegankelijke apps. Mijn naam is Paul van Workum. Ik werk in het vakgebied van digitale toegankelijkheid.

Principe 3: Begrijpelijk

Het bedienen van de interface moet begrijpelijk zijn. Er zijn drie richtlijnen.

Richtlijn 3.1: Leesbaar

Stel de taal van de tekst in. Het is verplicht om de taal van de software in te stellen. Als een deel van een tekst in een andere taal is geschreven kan je dat als zodanig markeren. De schermlezer zal de tekst dan in de juiste taal voorlezen. Het markeren van tekstdelen is niet wettelijk verplicht, maar een adviespunt.

Richtlijn 3.2: Voorspelbaar

Verplaats niet zomaar de focus naar een ander element. Bijvoorbeeld, bij het invullen van het laatste veld van een pincode ga je automatisch naar het volgende scherm. Dit kan verwarrend zijn en vergroot de kans op invoerfouten.

Richtlijn 3.3: Assistentie bij invoer

Voorzie in duidelijke instructies en foutmeldingen. Als velden verplicht moeten worden ingevuld, markeer deze ook als zodanig.

Als er een fout optreedt, informeer de gebruiker daarover en begeleid de gebruiker naar een oplossing. Bijvoorbeeld: als er geen netwerkverbinding is vermeld dan dat er een internetverbinding nodig is. Toon zowel de fout als de oplossing aan de gebruiker.