Meteen naar de inhoud
Je bent hier: Home » Toegankelijkheid » Hoofdstuk 17 – Principe 4: Robuust

Hoofdstuk 17 – Principe 4: Robuust

Introductie

Dank voor je interesse in de Abra kick-off training over toegankelijke apps. Mijn naam is Paul van Workum. Ik werk in het vakgebied van digitale toegankelijkheid.

Principe 4: Robuust

Inhoud moet robuust genoeg zijn om door een verscheidenheid van toestellen en ondersteunende technologie gebruikt te kunnen worden. Er is één richtlijn.

Richtlijn 4.1: Compatibel

Je moet de programmeertaal op de juiste manier toepassen. Maak ook gebruik van de juiste semantiek voor interface elementen.

Het is belangrijk om de juiste naam, rol en waarde toe te kennen aan alle interactieve elementen.

Naam

Het onbreken van een naam is goed voor 51% van de klachten die worden gerapporteerd in onze meldpunt-app ‘Ontoegankelijk’. Het niet toevoegen van een naam betekent voor gebruikers die afhankelijk zijn van een schermlezer, dat ze horen dat een knop, ‘knop’ heet in plaats van ‘login-knop’, die laat zien waar de knop naartoe gaat.

Rol

Maak aan gebruikers van ondersteunende technologie duidelijk welke acties kunnen worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld: een knop geeft een andere actie dan een tab of een link. Vaak lost het groeperen van elementen, zoals iconen en tekst of een schakelaar met tekst, dit soort problemen op.

Waarde

Laat gebruikers van een schermlezer ook weten als er veranderingen zijn. En communiceer statusberichten. Een blinde gebruiker kan niet zien of informatie verandert op het scherm. Zij moeten hiervan op de hoogte gesteld worden via de schermlezer.