Meteen naar de inhoud
Je bent hier: Home » Toegankelijkheid » Hoofdstuk 7 – Schakelbediening

Hoofdstuk 7 – Schakelbediening

Introductie

Dank voor je interesse in de Abra kick-off training over toegankelijke apps. Mijn naam is Paul van Workum. Ik werk in het vakgebied van digitale toegankelijkheid.

Schakelbediening

Schakelbediening wordt gebruikt door mensen met een zware motorische beperking. Als je niet in staat bent om een toestel te bedienen met je vingers of een gewoon toetsenbord, is dit een oplossing.

Externe knoppen

Er zijn verschillende soorten externe knoppen beschikbaar. Sommige met één, twee of meer knoppen. En sommige mensen maken gebruik van een joystick. Je kunt de externe knoppen van de schakelbediening bijvoorbeeld bedienen met je hele hand, of soms zelfs met je hoofd.

Camera

Je kan het toestel ook bedienen met een camera. Door je hoofd naar links te bewegen kan je dan bijvoorbeeld de cursor naar links bewegen.

Traag

Schakelbediening is wel een trage vorm van bediening. Je zult moeten wachten tot de focus op het onderdeel ligt dat je wilt activeren. Of je moet meerdere keren klikken op de knoppen.

Simuleren

Als de schermlezer werkt, dan werkt schakelbediening meestal ook. Je kan dit testen door de externe knoppen te simuleren. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van de volume aan- en uitknoppen op Android. De simulatie werkt bij iOS door op het hele scherm te tikken of door verbinding met een Bluetooth toetsenbord.

Demonstratie

Ik zal je laten zien hoe schakelbediening werkt. Laten we naar de ScreenReader app gaan.

Begin met zoeken door de knop in te drukken.

(DE SCHAKELBEDIENING CURSOR BEGINT TE BEWEGEN OP HET SCHERM)

Je zal zien dat de cursor automatisch verschuift. Als het onderdeel dat je zoekt wordt uitgelicht druk dan op de knop.

(PAUL KLIKT OP DE SCHAKELKNOP ZODRA HET ‘INSTELLING OMLAAG AANPASSEN’ ELEMENT IS GEMARKEERD)

Het uitvoeren van handelingen met schakelbedining kost tijd. Daarom is het belangrijk dat tijdslimieten in apps worden voorkomen.