Meteen naar de inhoud
Je bent hier: Home » Toegankelijkheid » Hoofdstuk 10 – Tekstvergroting

Hoofdstuk 10 – Tekstvergroting

Introductie

Dank voor je interesse in de Abra kick-off training over toegankelijke apps. Mijn naam is Paul van Workum. Ik werk in het vakgebied van digitale toegankelijkheid.

Tekstvergroting

Eén op de drie mensen maakt gebruikt van een aangepaste lettergrootte. 13% gebruikt een kleinere lettergrootte en 20% een grotere. Het is dus best een belangrijke instelling om in je app te ondersteunen.

Schalen

Om grotere lettergroottes mogelijk te maken moet de app kunnen schalen. In de basis lijken apps erg op websites van tien jaar geleden: vaste afmetingen en dingen gaan vaak stuk. Je app moet kunnen schalen.

Landschapsmodus

We adviseren om tekstvergroting te combineren met het ondersteunen van de landschapsmodus. Dat scheelt je een hoop werk. Voor gebruikers die gebruik maken van grotere letters is de landschapsmodus ideaal, omdat je dan hele zinnen ziet in plaats van alleen twee of drie woorden op iedere regel.

Demonstratie

Ik zal je laten zien hoe je grotere letters instelt op iOS.

Eerst gaan we naar ‘Instellingen’, ‘Toegankelijkheid’, ‘Weergave en tekstgrootte’. En dan kiezen we ‘Grotere tekst’.

Je ziet nu dat de instelling op het derde niveau staat.

De WCAG succescriteria eisen dat een vergroting van 200% werkt. We moeten het negende niveau selecteren om tekst met 200% te vergroten.

Nu gaan we terug naar de ScreenReader app. Je ziet nu grotere letters. Hierdoor zie je slechts twee of drie woorden op elke regel.

(PAUL DRAAIT ZIJN TELEFOON)

Door de telefoon te draaien, kan je vijf of zes woorden op een regel zien wat met name bij grote hoeveelheden tekst makkelijker te lezen is.