Meteen naar de inhoud
Je bent hier: Home » Toegankelijkheid » Hoofdstuk 5 – Toegankelijkheidsfuncties

Hoofdstuk 5 – Toegankelijkheidsfuncties

Introductie

Dank voor je interesse in de Abra kick-off training over toegankelijke apps. Mijn naam is Paul van Workum. Ik werk in het vakgebied van digitale toegankelijkheid.

Toegankelijkheidsfuncties

Mobiele telefoons hebben verschillende toegankelijkheidsfuncties. We zullen vertellen hoe deze werken en hoe vaak deze worden gebruikt. We behandelen de schermlezer, schakelbediening, toetsenbordbediening, stembediening, tekstvergroting en de donkere modus. Je moet weten hoe deze functies werken om te voldoen aan de toegankelijkheidsrichtlijnen.

Laten we het eerst hebben over de cijfers.

Cijfers over de functies

Q42 heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar het gebruik van toegankelijkheidsfuncties bij meer dan 1 miljoen iOS gebruikers. 43% van de gebruikers gebruikt één of meer functies. En 14% van de gebruikers gebruikt er twee of meer.

Tekstgrootte

Het gaat om functies zoals het aanpassen van de tekstgrootte wat door 33% gebruikt wordt. Ongeveer 12% heeft een voorkeur voor een kleinere lettergrootte maar 20% geeft aan afhankelijk te zijn van een grote lettergrootte.

Donkere modus

27% van de gebruikers heeft de donkere modus geactiveerd. De donkere modus is geen officiële toegankelijkheidsfunctie maar de aantallen en het gebruik laten zien dat gebruikers dit graag willen en nodig hebben. Sommigen met een visuele beperking geven aan witte letters beter te kunnen lezen op een donkere achtergrond.

Zoom & vette tekst

Andere aantallen gelden voor zoom en vette tekst welke beiden gebruikt worden door 7% van de gebruikers. Met name mensen met een visuele beperking.

Herstel door schudden

Herstel door schudden is uitgezet door 6% van de gebruikers. Mensen in rolstoelen of met spasmen maken hier vaak gebruik van. Je wilt niet dat deze functie ongewenst geactiveerd wordt.

Spreek selectie uit

4% maakt gebruik van spreek selectie uit. Met deze functie wordt tekst voorgelezen. Je selecteert een stuk tekst, waarna de optie om deze voor te lezen verschijnt. Voor mensen die dyslectisch zijn of laaggeletterd zijn kan dit erg behulpzaam zijn.

Verminderde transparantie

Voor mensen met een cognitieve beperking kan het verlagen van transparantie misverstanden voorkomen. Verminderde transparantie beperkt de doorzichtigheid van pop-ups of menu’s zodat gebruikers beter weten op welke blokken ze moeten focussen.

Ondersteuning

De meeste apps ondersteunen de genoemde toegankelijkheidsfuncties niet. Niet alle functies die we behandelen zijn wettelijk verplicht. Maar als de functies niet werken heeft dat veel impact op de gebruiker.