Meteen naar de inhoud
Je bent hier: Home » Toegankelijkheid » Hoofdstuk 12 – Toegankelijkheidswetgeving

Hoofdstuk 12 – Toegankelijkheidswetgeving

Introductie

Dank voor je interesse in de Abra kick-off training over toegankelijke apps. Mijn naam is Paul van Workum. Ik werk in het vakgebied van digitale toegankelijkheid.

Toegankelijkheidswetgeving

Laten we het hebben over toegankelijkheidswetgeving. We zullen het hebben over het VN-verdrag Handicap en over wetgeving in de Verenigde Staten en de Europese Unie.

VN-verdrag Handicap

Laten we beginnen met het VN-verdrag Handicap. Het doel van het VN-verdrag Handicap is het promoten, beschermen en garanderen van rechten van mensen met een beperking.

De basisprincipes uit het verdrag zijn: toegankelijkheid, persoonlijke autonomie en volledige participatie. Het is belangrijk dat overheden deze fundamentele principes mee laten wegen als zij beleid en wetgeving vormgeven. In het verdrag staat wat overheden moeten doen om de positie van mensen met een beperking te laten verbeteren.

De meeste landen in de wereld hebben het VN-verdrag Handicap aangenomen. De EU deed dit in 2009.

Section 508

Dan naar Amerika. Er is een Section 508 waarin staat dat overheidsorganisaties in iedere staat verplicht zijn om hun apps toegankelijk aan te bieden. Section 508 refereert aan de WCAG 2.0.

Americans with Disabilities Act (ADA)

De ‘Americans with Disabilities Act’, ADA, is van toepassing op entiteiten organisaties, publiek, privé en non-profit, met uitzondering van de overheid. De ADA-standaard verlangt gelijke toegang tot alle goederen diensten, informatie, en communicatie.

Web Accessibility Directive (WAD)

Voor lidstaten in de Europese Unie is er het ‘Web Accessibiliy Directive’. Overheid en semi-overheidsorganisaties moeten voldoen aan deze ‘Web Accessibility Directive’.

EN 301 549

Overheidsorganisaties van de EU moeten voldoen aan toegankelijkheidseisen van de EN 301 549. Deze standaard refereert naar de richtlijn WCAG 2.1 AA.

European Accessibility Act (EAA)

De ‘European Accessibility Act’, EAA, stelt Europese toegankelijkheidseisen aan een aantal producten en diensten. Er wordt geschat dat ongeveer 80 miljoen mensen met een beperking in de Europese Unie zullen profiteren van deze nieuwe wetgeving.

De wetgeving werd actief op 28 juni 2022 en geeft organisaties drie jaar de tijd om hieraan te voldoen. Het is van toepassing op diensten aangeboden aan consumenten na 28 juni 2025. En het is van toepassing op communicatie, audiovisuele media openbaar vervoer, banken, en online winkels.