DigiHandig app volledig toegankelijk met hulp van Abra

Kristel Thieme van New Future Lab staat aan de wieg van DigiHandig. “In Nederland doen bijna 4 miljoen mensen niet volledig mee met de digitale samenleving. Dat is een enorme uitdaging. Samen met Game Tailors en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ontwikkelden we een hulpmiddel om digitale vaardigheden op een leuke en efficiënte manier te trainen.”

DigiHandig is gemaakt als educatieve game. De gebruiker oefent elke dag en verbetert zo spelenderwijs digitale vaardigheden. “ De app is makkelijk te installeren door bijvoorbeeld een familielid of hulpverlener. Daarna kan de gebruiker er zelf mee aan de slag in zijn eigen tempo. Het is laagdrempelig en leuk om te doen. Mensen krijgen er zo echt lol in. Dit vergroot de digitale vaardigheden en het zelfvertrouwen.”

Kristel Thieme with the Abra Accessibility Award and Olivier Hokke with the DigiHandig appKristel Thieme met de Abra Accessibility Award en Olivier Hokke met de DigiHandig app.

“Vanaf het begin stond voor ons volledige toegankelijkheid voorop. Inclusiviteit is voor ons een must! Al in de ontwerpfase dachten we over kleurcontrast en vindbaarheid van knoppen. Maar toegankelijkheid die de wet voorschrijft is veel breder. Abra is daarin goed thuis en heeft ons prima geholpen. “

“We startten met een kickoff training en daarna beoordeelde Abra onze app. We kregen een filmpje terug met verbeterpunten, daarmee konden onze programmeurs gelijk aan de slag. Soms was het pionieren omdat we onze app in Unity bouwden: niet alle plug ins waren beschikbaar. Inspirerend om dit samen met Abra te doen. Op de moeilijke punten krijg je telkens een zetje. Het is fijn als er een externe partij met een frisse blik meekijkt. ”

“Onze eigen kennis over toegankelijkheid is tijdens het bouwen van de app groter geworden. Al met al is DigiHandig in een korte tijd getest en volledig toegankelijk gemaakt!”

The Abra Accessibility Award for the DigiHandig app and several books on software development.De Abra Accessibility Award voor DigiHandig app en enkele boeken over ontwikkeling van software.

Paul van Workum van Abra is trots wat er is bereikt. “Dankzij de kickoff training met alle betrokkenen weet iedereen wat de bedoeling is. Je leert elkaar snel kennen en je deelt uitgangspunten en verwachtingen. Daarna levert de klant de app aan en testen wij alle functionaliteiten: Bijvoorbeeld contrast, lettergrootte en of de schermlezer werkt. Zodat de app voldoet aan de wettelijke eisen. Voor apps zijn dit 44 criteria waaraan DigiHandig dus volledig voldoet”

“We geven concrete verbeterpunten. Zo nodig bellen of mailen we er over: korte lijntjes en heel efficiënt. Ik ben heel trots op het resultaat. De makers van DigiHandig hebben keihard doorgewerkt en leverden telkens snel de verbeterde versie aan. Er waren maar een paar testrondes nodig.“

Abra helpt bedrijven en overheden met volledig toegankelijke apps. Iedereen moet gebruik kunnen maken van apps, ook mensen die afhankelijk zijn van een hulpmiddel. Voor overheden is werken aan volledige toegankelijkheid al verplicht. Vanaf 2025 is dit ook voor andere organisaties verplicht.

Meer informatie over DigiHandig en om de app te downloaden ga naar de website van DigiHandig.

Two phones with the DigiHandig app installed.Twee telefoons met daarop de app DigiHandig.