Hoe test je de toegankelijkheid van je app?

Er zijn verschillende manieren om de toegankelijkheid van je app te testen. Wij verdelen ze in drie hoofdcategorieën: geautomatiseerd, handmatig en gebruikerstesten. Elk van deze soorten tests heeft zijn voordelen en nadelen.

Automatische testen

Je kunt veel problemen vinden, maar omdat alles geautomatiseerd is, kunnen er veel duplicaties zijn. Momenteel zijn er een beperkt aantal aanbieders om het testen van je app te automatiseren. Het automatiseren van het testen van je apps is een grote uitdaging, omdat de resultaten behoorlijk kunnen afwijken op basis van het platform (iOS / Android) of het gekozen framework. De meeste oplossingen vereisen toegang tot je broncode.

Slechts een paar weken geleden lanceerden we Abra Desktop, dat elke app op meerdere (herhalende) problemen kan testen zonder dat Abra Desktop toegang nodig heeft tot je broncode. Geautomatiseerd testen is een geweldige manier om een ​​beperkt aantal problemen te identificeren die meerdere keren op elk scherm kunnen voorkomen. Het nadeel van automatische testen is dat dit niet alle regels uit de EN-norm kan testen.

Bekijk ons ​​onlangs uitgebrachte product "Abra Desktop". Hiermee kunt u scannen op toegankelijkheidsproblemen zonder dat u toegang hebt tot uw broncode.

Handmatig testen

Om een ​​volledig beeld te krijgen van de toegankelijkheid van je app, moet je handmatig testen. Het kost meer tijd, vereist ervaring en kennis over toegankelijkheid. Je gaat scherm voor scherm door de hele app en test met (en zonder) ondersteunende technologie om te zien hoe de app reageert. Bij al onze audits testen we met een extern toetsenbord, tekstschaling en de schermlezer.

Gebruikerstesten

Er zijn nog niet veel apps klaar voor gebruikersgebaseerde tests. Het kan worden gebruikt om bewustzijn te creëren in uw team. Testen met gebruikers is een van de latere stappen om te overwegen, zodra uw organisatie volwassener wordt in termen van toegankelijkheid (testen). Als de basis er niet is, krijgt u niet de meest waardevolle feedback. Gebruikers geven vaak feedback die de vereisten van de standaard overtreffen. Op de lange termijn kan het uitvoeren van gebruikerstesten de ervaring van de gebruiker aanzienlijk verbeteren.

Hoe je testen aanpakt

  • Begin met geautomatiseerd testen en doe dat veel, vooral in het begin. Automatisch testen is een relatief goedkope manier om te beginnen. Gebruik het om de kwaliteit van je apps op de lange termijn te bewaken.

  • Voeg meerdere cycli van handmatig testen toe, doe het vaak en intensiveer de reikwijdte en diepte van je testen. Begin met eenvoudig op te lossen problemen met een grote impact. Ga door met grote projecten met een grote impact en ga langzaam over op kleinere projecten.

  • Zodra je je op je gemak voelt bij de toegankelijkheid van je projecten, begin je langzaam met het integreren van gebruikers testen. Als je er te vroeg in het proces mee begint, is het een relatief dure manier om problemen te vinden die je gemakkelijk had kunnen vinden door handmatig/automatisch te testen. Maar het is geweldig om bewustzijn te creëren..

We schreven er een blogpost over: "Wat als je een beperkt budget hebt voor toegankelijkheid?".