Wat als je een beperkt budget hebt voor toegankelijkheid?

Stel je voor dat je verantwoordelijk bent voor het toegankelijk maken van een app, maar je hebt weinig tijd en geld. Je wilt er zeker van zijn dat je aanpak zowel slim als efficiënt is.

Uitgebreide tests

Veel organisaties, met name bij de overheid, beginnen met een volledige audit van hun app om te zien waar ze staan. In Nederland gebruiken ze WCAG EM (of Appt EM) om maximaal 20 schermen te testen. Als er in de app geen rekening is gehouden met toegankelijkheid, vindt de audit meestal 100 tot 150 problemen. Herhaalde problemen worden echter niet altijd vermeld. Dit rapport wordt vervolgens naar ontwikkelaars gestuurd om de problemen op te lossen. Maar de meeste ontwikkelaars weten niet veel over toegankelijkheid, dus ze begrijpen niet wat ze moeten doen of rekenen te veel voor de oplossingen.

Daarom is het niet handig om alleen een auditrapport te sturen als het ontwikkelteam niet over de kennis beschikt.

Tip: Help ontwikkelaars door training te geven en duidelijke instructies in het auditrapport op te nemen over hoe de problemen kunnen worden opgelost.

Volledige audit, wij weten alles!

Nu het ontwikkelteam de juiste kennis heeft, kijken ze naar het auditrapport. Het rapport toont een goed overzicht van de schermen die zijn getest. Maar we vergeten vaak dat dezelfde problemen kunnen optreden op schermen die niet zijn getest. Om de hele app toegankelijk te maken, moeten alle schermen worden opgelost, niet alleen de schermen in het rapport. In plaats van 20 schermen te testen, zou het voldoende zijn geweest om een ​​paar voorbeelden te laten zien, zodat de ontwikkelaars begrijpen welke problemen er in de hele app zijn.

Het heeft geen zin om veel schermen te testen als basistoegankelijkheid niet is geïmplementeerd.

Laten we met deze kennis alle problemen oplossen!

We hebben een klein aantal schermen getest om veelvoorkomende problemen te vinden. Je kunt zelfs beginnen met geautomatiseerde tests om enkele problemen op te sporen, maar handmatige tests zijn nog steeds nodig omdat geautomatiseerde tools beperkingen hebben. Na deze eerste testronde lost de ontwikkelaar de problemen op. Dit bespaart veel tijd en moeite. Tijdens de volgende testronde ontdekken we echter dat de ontwikkelaar enkele problemen onjuist heeft opgelost, waardoor er nieuwe problemen zijn ontstaan. Bijvoorbeeld, het aanpassen van de tekstgrootte werkt nu, maar het zorgde ervoor dat tekst werd afgekapt en overlapte met andere elementen. Nu moet het ontwikkelteam deze "verbeteringen" op meerdere schermen doorvoeren. Daarom hebben we een interactieve aanpak nodig, niet alleen om te testen, maar ook om verbeteringen aan de app door te voeren.

Het heeft geen zin om alle schermen te repareren als je niet zeker weet of je het probleem correct hebt opgelost.

Tip: Controleer of verbeteringen daadwerkelijk verbeteringen zijn en bereik je doel, maak je app toegankelijk.

Nu richten we ons op het testen van een paar schermen en lossen we eerst de problemen op die schermen op. Op deze manier verloopt het leerproces sneller en worden er minder bronnen verspild. Het is de beste aanpak om problemen op te lossen. Door deze methode te gebruiken, hebben we een effectieve en efficiënte manier om de app te testen en te verbeteren. We testen en verbeteren de app stap voor stap, beginnend met eenvoudige taken die de grootste impact hebben. Deze aanpak bespaart ongeveer 50% van de inspanning, die vervolgens kan worden gebruikt om verder te gaan dan alleen voldoen aan WCAG-normen en daadwerkelijk testen met echte gebruikers.

Laten we een nieuwe functie maken!

Terwijl het team toegankelijkheidsproblemen oplost, werken ze ook aan nieuwe functies. Maar veel toegankelijkheidsproblemen verschijnen nog steeds op deze nieuwe schermen. Het oplossen van toegankelijkheid na de lancering kan de kosten met 50%-100% van de oorspronkelijke ontwikkelingskosten verhogen.

Daarom is het niet zinvol om nieuwe functies te creëren zonder toegankelijkheid in het ontwikkelingsproces op te nemen.

Tip: Bekijk uw ontwerpsysteem en componenten, maak checklists en stel duidelijke doelen voor elke fase. Test na elke stap.

Door toegankelijkheid vanaf het begin in het ontwikkelingsproces op te nemen, kunt u tot 80% van de moeite besparen.

Bekijk ons eerdere blog over het niveau van toegankelijkheid in apps wil je meer weten over de mogelijkheden van automatisch testen? Bekijk dan ons recent gelanceerde product Abra Desktop